Selahaddin Buhari Türbesi

Selahaddin Buhari Türbesi, Keles ilçesi Dedeler Mahallesinde bulunmaktadır. Kuruluş devrinde Horasan’dan gelerek buraya yerleşen Selahaddin Buhari’nin burada gömülü olduğu rivayet edilir. Türbe binası yenilenmiş olup, içinde Selahaddin Buhari’ye ait olduğu söylenen bazı eşyalar ile onun tarafından avlandığı rivayet edilen geyik boynuzları görülebilir.
Uludağ Dervişlerinden Şeyh Selahaddin Buhari Hazretleri ve Dedeler Köyü
Miladi 1400’lü yılların başında Buhara’dan Horasan’a ve oradan Anadolu’ya, daha sonra Bursa ve Keles’in Dedeler Köyü’ne geldiği bilinir. Veli-Evliya olarak tanınan bu zat, bir Türk Alpereniydi.
Yörede yaşayan Rumları İslamiyet’e davet etmek amacıyla bu bölgeye yerleşmiştir. Halk arasında oluşan rivayetlere göre, Selahaddin Buhari Hazretleri gayrimüslimlere İslam’ı anlatır. Onlar ise inanmak için bir alamet göstermesini ister. O da elindeki “asa”yı yere vurur ve yerden su fışkırır. Bu su halen köy camisinin avlusunda “Asa Pınarı” adıyla anılmaktadır.
Bir başka rivayete göre gayrimüslimler: “Eğer sen Allah dostuysan şu yanan fırına gir,” derler. O da girer ve yanmaz. Bu olaydan sonra bazı Rumlar Müslüman olurken, inanmayanlar köyü terk eder.
Ayrıca felçli ve yaralı hastaları iyileştirdiği de söylenir. Bu sebeple günümüzde de özellikle çene felci gibi rahatsızlıklar için, Selahaddin Buhari’nin manevi huzurunda Allah’tan şifa dilenir.
Köyün kurucusu olarak kabul edilen Selahaddin Buhari, köyde davul-zurna çalınmasını istememiştir. Bu nedenle köyde (Ramazan ayında bile) asırlardır davul-zurna çalınmaz. Aynı gelenek Bursa’daki Emir Sultan Türbesi çevresinde de vardır. Bu benzerlikten ötürü Emir Sultan’ın kardeşi olduğu rivayet edilmektedir.
Halen Keles Dedeler Köyü’nde bulunan mütevazi türbede Selahaddin Buhari metfundur. Yanında eşi Ütfade Sultan’ın mezarı, çocukları ve akrabalarının ise türbenin yakınındaki köy mezarlığında bulunduğu tahmin edilmektedir.
Görseller

